Cartoful

143

Este o planta cu taliejoasa,tulpina este goala, prezinta internoduri, aparat foliar foarte bogat, sistemul radicularbine dezvoltat, fructul este o bulboasa pe suprafata careia se gasesc in functie de soi un numar important de sprancene in care se gasesc asa –zisi ochi, care sunt viabili, din ochi porneste tulpina inferioara si superioara. Din tulpina inferioara pornesc stolonii din ei se formeaza radacina care are proprietatea ingrosarii si dau nastere la noi generatii de tuberculi.

Importanta

Are o mare cautare in hrana oamenilor.

Cartoful se consuma sub diferite forme culinare. Mai este folosit si in industria amidonului, spirtului, panificaie, dar si in hrana animalelor sub forma de vrej.

Vrejii cartofilor sunt consumati in stare proaspata,dar si siloz,nu se administreaza in hrana animalelor tuberculii ca atare pentru ca cantin solamina.

Importanta agrotehnica deoarece si in special unele soiuri de cartof elibereaza terenul din timp, terenul dand posibilitatea cultivarii unor plante cu perioada scurta de vegetatie, cum ar fi unele legume dar nu din aceiasi familie, se mai poate cultiva si porumb pentru siloz sau masa verde.

Tehnologia

Putem efectua araturi din vara in vederea cultivarii altor plante.

Zonarea cele mai favorabile zone sunt cele cu regim termic pluviometric bogat, cu temperature moderate, ca terenuri prefer soluri usoare luto-nisipoase .

Se cultiva si in baragan cu conditia ca solurile sa fie irigate.

Cartoful la o temperature mai mare de 34o Cisi intrerupe activitatea de crestere.

Samanta trebuie sa fie bine calibrate si sa aiba diametru cuprins intre 3-6cm catitatea la hectar este cuprinsa intre 2600-3200kg.

Cartoful se planteaza intreg sau sectianat (cel sectionat se trateaza obligatoriu cu produs numit tiouree).

Plantarea cartofilor iarovizati. Cartofii se aseaza in ladite special stratificate pe 8-10-14 randuri in magazii bine luminate, sere incalzite in acest fel se produce incoltirea cartofilor.

Pe aceste terenuri unde vrem sa plantam cartofii administram ingraseminte chimice pe baza de fosfor si gunoi de grajd sub diferite forme(proaspat sau mranita). Cantitatea de gunoi este cuprinsa intre 50-70t/ha, iar cantitatea de mranita este cuprinsa intre 10-20t/ha. Administrarea se realizeaza cu masini special numite M.I.G-uri.

Incorporarea gunoiului si a ingrasamintelor se face odata cu lucrarea de arat. Se executa araturi adanci cuprinse intre 28-30cm sau 29-31cm.

Preferabil este ca mobilizarea terenului sa se realizeze toamna cu ajutorul grapelor cu discuri. In functie de metoda de plantare realizam modelarea prin deschiderea rigolelor.

Metodele de plantat sunt urmatoarele

1 Mecanizat

2 Semimecanizat

3 Manual

Plantarea mecanizata se realizeaza cu masini speciale cu 2-4-6 randuri care sunt tractate , care au un buncar care asigura o cantitate necesara plantarii unui hectar. Plantarea se face cu tuberculi bine calibrati asigurandu-se un numar “n” de cuiburi la hectar. Masina realizeaza o data cu plantarea realizeaza si bilobarea tubercului. Dupa plantare se executa lucrarile de irigat.

Plantarea semimecanizata se realizeaza cu ajutorul cultivatoarelor echipate cu sistem de rarit , se realizeaza un sistem de bilonare ,iar dupa imprastierea tuberculilor intra o alta masina care sparge bilonul principal si realizeaza reformarea altor biloane.

Plantarea manuala se realizeza pe suprafete mici.

Epoca de plantat: Cartoful iarovizat se planteaza in mustul zapezii cand avem temperature positive; plantarea de se realizeaza prin doua metode semimecanizat si manual cu ajutorul masinilor de plantat in rasad.

Lucrarile de ingrijire:

Combaterea buruienilor pe cale chimica cu ierbicide special culturii ,acestea pot fi administrate pelicular sau in vegetatie.Ierbicidele sunt administrate cu ajutorul masinilor speciale cu ar fi meturile, pentru combaterea buruienilor mai putem efectua si prasila mecanizata care are scop rebilonarea si distrugerea crustei.

Combatere secetei se realizeaza cu ajutorul normelor de irigare in functie de conditiile pedo-climatice , de regimul pluviometric siu regimul temi ,se administreaza 6-8 norme de udare cu cantitati de apa cuprinse intre 400-600m3.

Combaterea bolilor si daunatorilor se face preventiv si la avertizare.

Principalele boli sunt:

1 Mana cartofului

2 Patarea frunzelor

3 Ervinia care este de doua feluri: uscata (cartoful este in interior negru si uscat),umeda (substanta vascoasa urat mirositoare).

Principalii daunatorii sunt: viermele sarma si gandacul din Colorado.

Combatere se realizeaza cu insecticide special si alternative, momentul optim pentru aplicarea tratamentului este atunci cand gandacul a eclozat.

Recoltarea se realizeaza prin trei metode: mecanizat, semimecanizat, manual

Recoltarea mecanizata se realizeaza cu masini spaciale prevazute cu cutit ,benzi transportoare care au drept scop scuturarea pamantului de pe cartof si imprastierea cartofilor pe sol sau in buncarul masinii.

Recoltatul semimecanizat cu masini de productie mai mica care au drept scop separarea tuberculilor de pamant si adunarea lor de catre oameni ,la recoltare folosim cultivatoare care deschid biloanele.

Recoltarea manuala cu ajutorul sapei.

Transportul se realizeaza cu remorci in cuplu cu tractoare.

Productia medie 8-10t/ha la cartof extratimpuriu si 60-80t/ha la cartoful tardiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here