Aparate si masini pentru stropit

256

Masinile de stropit se compun in general dintr-un rezervor de lichid, agitatoare, filtre, pompa pentru crearea presiunii, camera pentru uniformizarea presiunii( numai la pulverizarea mecanica) dispozitive pentru pulverizare, dispozitive de controlsi reglare a presiunii (manometru, supapa de siguranta), dispozitive de alimentare, conducte si furtunuri. Masinile pentru stropit cu pulverizare pneumatica si cele cu pulverizare combinata sunt prevazute si cu un ventilator centrifugal pentru pulverizarea si transportul paticolelor pana la locul de tratare.

Pulverizarea lichidului se poate realiza pe cale mecanica, pneumatica si mecano-pneumatica sau combinata.

– pulverizarea mecanica se obtine prin turbionarea sau scurgerea sub presiune a lichidului prin orificii calibrate, numite duze.

– pulverizarea pneumatica se realizeaza prin introducerea lichidului cu o presiune de 0,5-0,75 kgf / cm2 intr-un curent de aer cu viteza de 60-100m/s care il disperseaza in picaturi fine si-l transporta, sub aceasta forma pana la plante.

– in cazul pulverizarii mecano-pneumatice lichidul pulverizat mai intai pe cale mecanica este introdus intr-un curent de aer care disperseaza in continuare picaturile in particule foarte fine si le transporta pana la locul de tratare.

– in cazul pulverizarii pe cale pneumatica si combinata se obtin particule mai fine iar necesarul de apa, este mai mic de 6-10 ori decat in cazul pulverizarii mecanice.

Presiunile de lucru ale aparatelor pentru stropit cu pulverizare mecanica sunt cuprinse intre 2-10 kgf / cm2, iar a masinilor pentru stropit cu pulverizare pneumatica intre 8-10kgf / cm2.

APARATE SI MASINI DE PRAFUIT

Aparatele si masinile de prafuit, actioneaza prin dispersarea substantelor toxice sub forma de praf si transportarea particulelor cu ajutorul unui curent de aer debitat de un ventilator. Ventilatoarele folosite la prafuit sunt de presiune medie si de presiune inalta. Prafuirea nu se poate face pe vant deoarece praful purtat de vant poate afecta personalul ce deserveste masinile, ocolind plantele infectate. Apartele si masinile de prafuit sunt alcatuite dintr-un buncar de praf, prevazut cu un agitator, un distribuitor de praf, un ventilator si un dispozitiv de prafuire.

Aparatul de prafuit cu ventilator, este destinat pentru prafuit vii, este actionat manual si este purtat de catre muncitor in partea din fata.

Masina cu tractiune animala de prafuit in vii este destinata pentru prafuit in vii acolo unde exista distanta intre randuri de 1.1-1.5m, precum si in culturi de camp, in acest caz se echipeaza cu lanci orizontale. Este tractata de un cal, deservita de om si se actioneaza de la rotile de transport.

Masini combinate pentru stropit si prafuit, sunt folosite pentru lucrarile de stropit si prafuit concomitent sau separat. Sunt alcatuite din doua instalatii una de prafuit si alta de stropit, montate pe un cadru. Cu ajutorul acestor masini pot fi executate lucrari de tratamente mixte, prafuire, stropire si de prafuire umeda. Pot fi cu tractiune animala sau cu tractiune mecanica.

Masina cu tractiune animala pentru stropit si prafuit, este folosita la tratarea plantelor din culturile de camp, de legume, fiind tractata de doi cai si deservita de muncitor. Este alcatuita dintr-un cadru care se sprijina pe doua rori cu pneuri pe care se monteaza instalatia de stropit.

Masina combinata pentru stropit si prafuit MPSP-3 x 300 , este prevazuta cu trei rezervoare cu solutie cu capacitatea de 300l fiecare, fiind destinata lucrarilor la culturile de camp si in livezi.

Este formata dintr-un cadru prevazut cu triunghi de prindere, pe care se monteaza rezervorul lichid. Rezervorul de praf, pompa, ventilatorul si dispozitivele de pulverizare. Celelalte doua rezervoare se monteaza pe partile laterale ale tractorului. Priza de putere a tractorului actioneaza pompa si ventilatorul. Pompa este de tip centrifugal si realizeaza un debit de 150 l/min la presiunea se 2 dnN/cm2. Masina este prevazuta cu trei dispozitive de pulverizare: pentru culturi de camp si legume, pentru vii si pentru livezi.

Dispozitivul pentru stropit culturi de camp si legume este alcatuit din doua rampe tubulare, fiecare rampa fiind prevazuta cu cate trei corpuri cu capete de pulverizaretip palmat, fiecare avand cate cinci conducte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here