Plan afacere prepelite

812

1. Sinteza planului de afaceri

Acest plan de afaceri este întocmit de către firma A.F. PICOLA PRAHOVA , pentru obţinerea unui finantator SAPARD necesar achiziţionării a unor instalatii pt cresterea si reproducerea prepelitelor, precum si materialul biologic de productie, reproducere si sacrificare, ce vor fi amplasate în orasul Baicoi, cartier Tintea, judetul Prahova.

Miniprepelitaria va asigura cantitatea de oua, carne de consum si material reproducator. Prepelitaria va cuprinde in starea finala 1150 buc prepelite. Pentru inceput se va porni de la achizitionarea a 500 de prepelite necesare reproductiei.

Valoarea totală a investiţiei este de 15000lei, din care:

– 3000 lei vor fi asiguraţi din surse proprii şi vor fi destinaţi amenajării incaperii, precum şi asigurării utilităţilor necesare desfăşurării activităţii;

– 12500 lei vor fi asiguraţi de SAPARD, care vor fi utilizati pentru achiziţionarea bateriilor, doua incubatoare si a materialului biologic pentru reproductie.

Investiţia, în valoare de 15500 lei va putea fi acoperită integral din profitul net până la sfârşitul primului an de activitate. Primele 500 de buc. prepelite achizitionate (120 masculi si 380 femele), vor fi utilizate in prima faza la dezvoltarea efectivului de pasari (pentru productia de oua si carne). Intrucat de la varsta de cca. 40 zile prepelita incepe sa oua, transferul in bateria de adulte trebuie facuta la varsta de cca. 5 saptamani (35 zile). Incubatorul achizitionat si folosit pentru incubatie are o capacitate de 160 de oua. Rata de ecluzionare in conditii foarte bune de tratament este de 75-80%; deci la o sarja de 320 oua dupa 16-17 zile de incubatie se va obtine o productie de pui de prepelita de aproximativ 240-250 pui. Intr-o perioada de 3 luni bateriile (o baterie cu 500 locuri/ 5 etaje; doua baterii a cate 250 locuri / 5 etaje si doua baterii a cate 75 locuri / 3 etaje), vor fi populate la capacitate maxima. Productia de oua din acest moment va fi folosita pentru vanzare. Un ou de prepelita vandut cu 0,20 lei – pret minim – aduce, dupa scaderea tuturor cheltuielilor, un profit minim net de 0,1 lei/ou.

La o capacitate de 1150 bucati prepelite, productia de oua este de aproximativ 850 oua/zi.

850 x 30 zile x 0.1 lei/ou = 2550 lei/luna. Rezulata ca investitia va fi recuperata dupa o perioada de 10 luni de la punerea ei in functie, ceea ce demonstrează că proiectul are o profitabilitate bună de-a lungul perioadei analizate. Activitatea prevăzută va aduce un profit net raportat la vânzări de 8,26% în primul an, ajungând până la 16,33%.

La sfârşitul perioadei de 5 ani pe care s-a făcut analiza proiectului de investiţii, activitatea va genera un surplus de numerar de 114750lei, care va fi utilizat pentru dezvoltarea afacerii.

Estimarea acestor rezultate s-a făcut în condiţiile unor marje largi de siguranţă, şi anume:

– utilizarea capacităţii de producţie în proporţie de numai 75% în primul an de funcţionare şi 95% în următorii ani;

– nivel minim al veniturilor considerate şi cheltuieli maxime luate în calcul;

– un regim de lucru de numai 8 ore pe zi, 7 zile pe săptămână;

– preţuri de vânzare al oului de prepelita cu cel puţin 10% sub nivelul mediu al celor practicate în momentul actual pe piaţă.

Există perspective de extindere a acestei afaceri în amonte şi în aval faţă de activitatea de producere si livrare oua de prepelita:

– în amonte – producerea de furaje necesare cresterii prepelitelor;

– în aval – producere si valorificare carne de prepelita care este catalogata la calitate carne de vanat.

2. Afacerea propusă şi domeniul de activitate

A.F. PICOLA PRAHOVA, cu un capital subscris de 1200 de lei a fost înfiinţată la 23 octombrie 2007 şi este înmatriculată în Registrul Comerţului cu numărul 0021418.

Firma are sediul în oraşul Baicoi, Strada Livezilor Nr.159 şi este proprietatea lui Filipescu Raluca..

Firma este o asociatie familiala, care are in componenta un numar de 6 persoane.

Pentru demararea afacerii, firma a obtinut un credit pe termen scurt, care urmeaza a fi rambursat in primul an de productie.

Ne propunem – în prima etapă – să punem în funcţiune crescatoria cu un efectiv de 500 de capete în localitatea Baicoi, judeţul Prahova.

În a doua etapă intenţionăm să dezvoltam numarul de capete de pasarii pentru a popula la capacitate maxima bateriile de pasari.

In a treia etapa intentionam sa achizitionam omoara si unmalaxor pentru obtinerea furajelor necesare cresterii prepelitelor. Prezentul plan se refera numai la prima si a doua etapa a proiectului nostru si anume la punerea in functie a crescatoriei de prepelite si popularea ei la capacitate maxima.

Crescatoria va funcţiona:

– în regim de producţie – va produce oua de prepelita, productie care va fi vanduta en-gros la supermarket-uri;

3.ISTORIC:

 1. ca experienta in aceasta afacere aduc aportul tatalui meu – inginer zootehnist si a mamei mele , medic veterinar;
 2. cunostintele de care dispunem au fost obtinute din cresterea prepelitelor timp de 3 ani la o scara mult mai redusa in cadrul familiei;
 3. cele 50 de prepelite p care l-am crescut pana in prezent, au asigurat consumul de oua al intregii famili in acesti 3 ani;
 4. familia este dispusa sa sprijine acesta afacere cu forta de munca si materiala;
 5. in perioada celor trei luni, perioada de populare a crescatoriei familia dispune de mijloace financiare pentru intretinerea sa;
 6. mijloacele financiare pentru a sprijinii afacerea au fost procurate ptin credit bancar pe perioada scurta;
 7. cunostintele si experienta parintilor mie si a mea acopera domenile cheie ale afacerii(cresterea prepelitelor, producerea si livrarea oualelor de prepelite;
 8. un avantaj il prezinta faptul ca sediul crescatoriei se va gasi amplasat in curtea locuintei parintilor;
 9. avantaj il reprezinta ca angajatii nu trebuie sa aiba calificari prea elaborate; 3 dintre lucratori pot fi muncitori necalificati;
 10. nivelul de salarizare pentru lucratori va fi la inceput minim(asociatia fiind familiala);
 11. in literatura de specialitate se gasesc foarte multe informatii necesare dezvoltarii acestei afaceri;
 12. scoietatea va avea structura organizatorica in felul urmator:

– un director general

– un contabil

-patru lucratori necalificati

4. ANALIZA PIETEI.

Aceasta afacere am gandit-o in urma unei analize facute asupra pietei, vazand ca exista o penurie de oua de prepelita in supermarket-uri. Datorita faptului ca oul de prepelita este un ou fara colesterol si este folosit in nenumarate cure de tratament, estimam ca necesarul de oua de prepelita in viitorii ani va creste de peste 20 de ori .

Pentru o pesoana balnava si care doreste sa se trateze in mod naturist, sunt necesare un numar de oua/ persoana/ boala , dupa cum urmeaza:

Hipertensiune arteriala
Ulcer
Tulburari digestive
Ateroscleroza
Diabet
Astm bronsic
TBC
Anemie
Migrene
Scleroza coronariana
Stare de nervi
Colesterol
Boli de ficat
Boli de rinichi
Revitalizarea organismului
Impotenta sexuala
Ingrijirea tenului
120 bucati
120 bucati
120 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati
240 bucati

4.1 CLIENTII NOSTRI.

 1. Productia de oua de prepelita se adreseaza in deosebi persoanelor bolnave care au un procentaj de colesterol ridicat in organism, care au alergie sau intoleranta la ouale de gaina.
 2. Locatia crescatoriei se afla amplasata in apropierea a 5 supermarket-uri cu care se va cauta sa se incheie contracte pentru cantitati en-gros pentru ok perioada lunga de timp.
 3. Totodata avem in vedere si restaurantele mari din municipiile Ploiesti si Campina pentru incheierea unor contracte ferme cu acestea. Aceste oportunitati (supermarket-uri si restaurante), aflate in cele 2 municipii Ploiesti, Campina , precum si orasul Baicoi, ne da posibilitatea sa livram intreaga cantitate de oua eventula chiar sa ne extindem productia in vederea rezolvarii crererii pietii.
 4. In primul an de productie preconizam sa vindem ouale cu 10% mai putin decat ceilalti furnizori aflati pe piata.

4.2 CONCURENTA.

 1. In zona orasului Baicoi si a municipiului Ploiesti se mai gasesc patru crescatori de prepelite, dar cu o capacitate redura (sub 500 de prepelite)
 2. De fiecare dintre aceste crescatorii se ocupa doua persoane. Cantitatea de oua este mult mai mica neasigurand un flux continuu pe piata.
 3. Aceste crescatorii au crescut in mod sistematic preturile.
 4. Avantajul competitiv al acestor firme (in compratie cu mine), este ca au o clientela deja formata.
 5. Aceste firme avand o concurenta slaba,au mers pe strategia maririi de pret continua.
 6. Cantitatea de oua fiind insuficienta pe piata, a facut ca aceste firme sa isi faca o reclama redusa la preturi scazute.

4.3 PIATA.

 1. Apreciem ca evolutia vanzarilor va fi constant crescatoare.
 2. Cu o reclama adecvata si cu un pret moderat preconizam ca cererea va fi in crestere.

4.4 POLITICI DE MARKETING.

 1. Strategia firmei este sa obtina un material biologic de reprodus si de productie(prepelite), sanatos , bine furajat, si bine intretinut in vederea obtinerii unei calitati si cantitati de oua cat mai mare
 2. Politica de distributie a produselor nu se va axa numai pe o singura ramura (supermarket-uri), ci va cauta sa isi vanda produsele si in lantul de restaurante. Oferta la inceput va fi numai e oua iar treptat dupa dezvoltarea afacerii se va extinde si la producere si livrare carne de prepelita.
 3. Politica de pret si conditiile de plata a firmei vor fi urmatoarele: obtinerea unui pret cat mai scazut al produsului (prin producerea de material biologic propriu – pui de prepelita; iar in viitor producerea de furaje propri), ceea ce va duce la mentinerea unui pret de en-gros mai scazut decat la firmele concurente. Conditiile de plata vor fi de doua ori pe luna prin ordin de plata sau virament in cont bancar.
 4. Politica de imagine a firmei este sa asigure produse de calitate si in cantitati suficiente conform cu necesarul pietii si contractele incheiate cu beneficiarul.

5.ANALIZA COSTURILOR DE OPERARE

In vederea intocmirii caestui proiect am luat in consideratie urmatoarele costuri:

— Costuri de infintare a firmei:

 1. Autorizatii= 200 lei
 2. Inscrierea in Registrul Comertului= 65 lei

— Costuri curente:

 1. materii prime (material biologic reproducator- 500 de prepelite mature)=4000 lei
 2. materiale consumabile – furaj (25 grame / 24 ore dintr-un furaj special care la aceasta ora este in jurul a 1leu / kg). Alaturi de furaj mai este necesar ca in alimentatie sa se foloseasca si un complex polivitaminic buvabil, dar care este foarte accesibil. (1 leu / zi pentru tot efectivul de 500 de capete). Alte cheltuieli mai sunt necesare pentru energia electrica (un bec econom de 15 W). Toate cheltuielile de productie nu depasesc deci 12,5 lei / zi pentru un efectiv de 500 de capete.12.5 x 30 = 375 lei/luna ;
 3. Costuri de personal (salariu ) 2000 lei /familie;
 4. cheltuieli cu incalzirea curent electric = 200 lei , apa = 20 lei , gunoi = 3.5 lei

— Costuri cu echipamente:

-2 frigidere industriale = 1103,92

– 1 baterie pentru prepelite outoare si de reproductie = 500 capete/5 etaje = 1500 lei

– 2 baterii x 250 capete / 5 ataje – 2 x 900 lei = 1800 lei

– 2 baterii x 75 capete / 3 etaje – 2 x 270 lei = 540 lei

– 2 incubatoare x 150 lei = 300 lei

– 1 reziostenta electrica tip fir = 200 lei

– Becuri economice – 15 wat -10 buc x 10 lei = 100 lei

– Gresie 30 mp x 20 lei = 600 lei

– Adeziv gresie 6 saci x 25 lei = 150 lei

– Lambriu plastic import 16 pachete x 80 lei = 1280 lei

– Imbinari + colturi lambriu = 700 lei

— Costuri cu mijloacele de transport:

– combustibil – 50 lei/luna;

-— Costuri administrative – ambalaje 10 lei/100buc;

– impozite si taxe 16% din vanzari 367.2lei/luna;

– rata bancara – 278 lei/luna.

Acum putem sa calculam costurile directe /ou produs

Materiale directe 0.023lei/ou produs

Manopera directa 0.078 lei/ou produs

Total costuri directe 0.10 lei/ou produs

Costuri indirecte

Pe langa aceste costuri directe, firma trebuie sa suporte si alte costuri cum ar fi: intretinerea, cheltuieli de desfacere, administrative, dobanzi si credite, etc.

-energia electrica, apa, gunoi 223.5 lei

– cheltuieli desfacere transport 50 lei

– cheltuieli administrative 10 lei

– taxe si impozite 367.2 lei

– rata bancara 278 lei

Total costuri indirecte 928.7 lei

Avand in vedere inflatia, aceste costuri le vom inmulti cu rata inflatiei (40%) deci vom avea totalul costurilor indirecte:

928.7 lei x 140% = 1300 lei;

Aceste costuri le vom diviza la numarul de oua pe un luna:

1300 lei : 25500 oua/luna = 0.05 lei/ou;

Total costuri indirecte 0.05 lei / ou produs

Total costuri 0.15 lei / ou produs

Stabilirea pretului

Cunoscand costurile totale pe care le implica produsul firmei, putem trece la stabilirea pretului cu care acesta va fi livrat clientilor in regim de en-gros

Desigur, la stabilirea pretului vom tine cont si de alte elemente cum ar fi:

— preturile practicate de concurenta;

— marirea pretului pe care cumparatorul este pregatit sa-l plateasca pentru produs;

— compararea cu preturile practicate la produse similare

Din cele prezentate, ne amintim ca firma trebuie sa-si obtina un profit de 25%

Costuri totale 0.15 lei

Profit 25% 0.037 lei

Pret de vanzare 0.187 lei/ou vandut

Trebuie specificat ca acesta nu inseamna ca 25% din vanzari revin firmei ca profit. Acesta este de 20% (0.037/0.187) si se numeste marja de profit.

Promovarea si distributia

Deoarece desfacerea produselor va fi asigurata in special en-gros, unui numar limitat de clienti, nu consideram necesara o companie de promovare larga. Preferam sa contactam direct clientii potentiali, lucru pe care l-am si demarat.

In ceea ce priveste comertul en-detail, nu avem conditii de livrare si deci ne axam numai pe livrare en-gros.

Pentru produsele livrate de catre noi consideram ca asigurarea unei calitati superioare, mentinerea promptitudinii in livrare, asigura o reclama garantata.

6. ORGANIZARE SI CONDUCERE

6.1 Procesul de productie

In prima faza: cele 500 de exemplare vor asigura 320 oua care vor fi incubate cu ajutorul celor doua incubatoare timp de 17 zile. Acest proces se repeta pana cand bateriile achizitionate ajung la capacitatea maxima (1150 – 1200 capete).

Ciclul de productie pui pentru productie:

— achizitionare de material reproducator 500 prepelite: 120 masculi si 380 femele;

— colectarea a 320 oua pentru incubatie;

— incubarea 17 zile;

— cresterea puietului timp de 40 zile (moment in care puietul incepe sa oua – devin productive);

In faza a doua dupa trei luni de la demararea afacerii cand bateriile sunt umplute la capacitate maxima, se incepe la adevarata productie de oua.

— hranirea prepelitelor;

— adaparea lor (inlocuirea apei daca a mai ramas in vasele de alimentare); introducerea in apa a vitaminelor necesare procesului de ingrijire a prepelitelor;

— efectuarea curateniei, eliminarea gunoiului de origine animala(se foloseste pt ingrasatul pamantului din gradina proprie) si restul gunoiului la tomberonul din dotare;

— aspirarea suprafetelor prafuite;

— colectarea oualelor dupa-amiaza;

— stantarea acestora cu data colectarii;

— ambalarea oulelor;

— depozitarea;

— aprovizionarea cu furaje si apa seara;

— livrarea cand se strange stocul necesar conform contractului;

In incinta crescatoriei personalul este imbracat in halate albe, cu parul acoperit cu baticuri sau sapca alba si incaltati cu cipici. Dupa programul de lucru in crescatorie se efectueaza igienizarea corespunzatoare a personalului folosind dependintele imobilului.

Stocul de furaje este asigurat de la combinatul de furaje de la Balotesti. In vederea depozitarii avem asigurata o magazie de furaje captusita cu gresie si faianta.Cantitatea de furaje care pot fi stocate in aceasta magazie este de maxim 1000 kg cantitate necesara hranirii a 1200 capete timp de 1 luna de zile.

6.2 Utilajul necesar

Se folosesc baterii pe cinci nivele , custi de 20 cm inaltime cu tavite pentru alimentare cu furaje atasate in exteriorul custilor si alimentare cu apa prin picaturi. Suprafata ocupata de aceste baterii este de 21 mp. Incaperea in care sunt crescute prepelitele este o incapere curata fara curenti de aer , iarna asigurandu-se incalzirea cu ajutorul unei rezistente tip fir electric distribuita perimetral in incapere (incalzire ce nu putea fi asigurata cu un calorifer ).

Lumina in interiorul incaperii este asigurata 24 ore/24ore cu ajutorul unor becuri economice (10buc) de 15 W. Apa necesara adaparii prepelitelor se face din bransamentul existent la casa . Bransamentul de curent electric va fi asigurat prin bransamentul casei . Gunoiul de origine animala rezultat este folosit pentru ingrasarea solului din gradina propie. Celalalt gunoi care nu are origine organica este eliminat din incinta gospodariei prin intermediul firmei de salubritate cu care avem contract.

6.3 Regim de lucru

In estimarile prezentului plan de afaceri am pornit de la premisa ca se va lucra 8 ore /zi (5ore dimineata si 3 ore seara) timp de 7 zile pe saptamana 365 zile/an.

6.4 Conducera

Firma va fi condusa de propietar care este si director general

Propietarul va controla intreaga activitate , se va ocupa direct de problemele de productie precum si de contractele de aprovizionare si desfacere .

Mentionez ca propietarul este inginer specialist in industria alimentara avand o experienta de trei ani in cresterea prepelitelor si producerea de oua pentru uz familiar .

Unul dintre membri familiei care are studii contabile va supraveghea activitatea de achizitie si desfacere.

Cei patru angajati (din cadrul familiei) vor presta o munca de intretinere in cele mai bune conditii a utilajelor si a materialului biologic din dotare . Avand in familie un cadru sanitar cu experienta se asigura non-stop ingrijirea adecvata si tinerea la parametri de performanta a materialului biologic

6.5 Personalul

Microcrescatoria de prepelite va fi deservita de 6 persone dupa cum urmeaza

– director

– contabil

– medic veterinar

– 3 muncirori

Contabilul, medicul si cei trei muncitori duc zilnic si munca de ingrijire a prepelitelor

Fiind o asociatie familiala cei 6 membri locuiesc in incinta imobilului unde se afla si microcrescatoria de prepelite.

6.6 Avantajele oferite comunitatii

Activitateta propusa va fi un instrument de dezvoltare a familiei si de dezvoltare umana in acelasi timp cu dezvoltarea economica

Avantajele pe care le va oferii firma comunitatii sunt urmatoarele:

– avand in vedere extinderea in amonte si in aval a activitatii de crestere prepelite, producere si livrare oua de prepelita , firma va oferii noi locuri de munca somerilor comunitatii sau indivizilor care nu sunt angajati la completa lor activitate de munca ; firma trebuind sa se transforme din AF in SRL

– aprovizionarea cu bunuri se va face de la furnizorii locali (grau,porumb, orz , floarea soarelui de la producatori individuali) oferindule acestora posibilitatea valorificarii rapide si avantajoasa a surplusului de cereale.

– Asigurarea unei carni de calitate (tip vanat) pentru restaorantele din zona

– Firma intentioneaza sa sprijine comunitatea in derularea unor proiecte la nivel local si aume:

– schimbarea retelei electrice vechi cu una noua(eventual cu introducerea curentului trifazat in zona);

– asfaltare portiunii de strada ramasa neasfaltata ( 50 m) pana la sediul firmei

– instruirea si prezentarea copiilor de la scoala cu zece clase si gradinita din cartier a crescatoriei de prepelite

Aceste avantaje vor fi oferite comunitatii dupa primii doi ani de functionare ai firmei cand investitia initiala va putea fi acoperita integral din profitul net

7. PREVIZIUNI FINANCIARE

7.1 Necesar de finantare

Apreciem ca intreaga investitie necesita un fond de 15500 lei din care :

– 3000 lei pentru amenajarea spatiilor – se pot acoperi din surse propii;

– 500 lei pentru achizitionarea unei cantitati de furaj pentru un proces fluent de productie ( pretul de cumparare al unui sac de 10 kg furaj direct de la producator este de 10 lei / sac)- SAPARD;

– 12000 lei pentru achizitioanrea utilajelor , fondului biologic (500 buc prepelite adulte) – SAPARD

7.2 Venituri previzionate

Estimand ca vom obtine un venit de circa 57222 lei / an, la o capacitate de productie utilizata de 100%.

In estimarea cheltuielilor de productie am inclus urmatoarele:

— achizitionarea de furaje pentru intretinerea crescatoriei pe o perioada de o luna = 500 lei;

— achizitionarea materialului biologic 500 capete prepelite adulte 500 buc x 8 lei = 4000 lei;

un pui 5-25 zile costa 2,5 lei, o prepelita adulta pentru reproducere si productie oua costa 8 lei (pret de livrare actual pe piata), o prepelita pentru carne 380 g costa 10-11 lei;

— In primele trei luni nu se lucreaza la capacitatea maxima; se populeaza cu resurse proprii crescatoria; Se estimeaza o vanzare de oua in aceasta perioada de circa 33000 oua.

33000 oua x 0.187 lei/ou = 6171 lei (bani folositi pentru cumpararea de furaje pentru reproducatori si pentru pui);

Volumul vanzarilor:

— oua produse dupa ce capacitatea de productie a cresacatoriei a ajuns la maxim (dupa trei luni): 850 oua/zi x 30 zile x 9 luni = 229500 bucati

229500 buc x 0.187 lei/ou = 42916 lei

7.3 Cheltuieli de productie anuale

Estimam ca pentru realizarea veniturilor sus-mentionate vom cheltui o suma de circa 34425 lei, tinand cont de costurile directe si indirecte (vezi cap. 5).

Am prevazut ca intregul profit sa fie reinvestit, acesta reprezentand inca o rezerva pentru dezvoltarea afacerii.

Indicatorii financiari ai investitiei prefigureaza o situatie financiara favorabila, ceea ce ne permite sa consideram proiectul fezabil si profitabil

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here