Ratele

376

Particularităţi

Raţele folosesc mai bine nutreţurile celulozice (tărâţe, făina de lucernă), nutreţurile verzi, flora şi fauna lacurilor.

Cerinţe pentru producţia de ouă

Ouatul la raţe este sezonier (sezonul durează 7-8 luni); producţia de ouă este de 150-160, din care 35-80% sunt produse primăvara.

Cerinţele de hrană se corelează cu producţia de ouă, cu fazele ouatului şi perioada de repaus.

Cerinţele de energie pentru producţia de ouă la raţe sunt mai reduse decât în cazul curcilor şi găinilor, dar cerinţele pentru creştere sunt mai mari.

În creşterea în sistem gospodăresc consumul de nutreţ combinat este redus la jumătate faţă de creşterea intensivă în spaţii închise.

Raţia este de 150-180 g concentrate şi 280 g nutreţuri suculente sau verzi. Se distribuie în 3-4 tainuri. Apa trebuie asigurată la discreţie. Trebuie asigurat accesul la spaţii cu pietriş sau nisip.

Tineretul de înlocuire

La boboci cerinţele energetice sunt mai reduse decât în cazul puilor de găină; cerinţele de proteină de asemenea sunt mai reduse, cu excepţia primelor 2 săptămâni de viaţă.

În primele 2 săptămâni bobocii au o viteză de creştere forte mare şi sunt foarte sensibili la micotoxicoze.

Nutreţul combinat pentru boboci:

– 0-2 săptămâni – 2400-2600 kcal EM/kg şi 22% PB

– 3 săptămâni-2 luni – 18% PB

– 2-5 luni – 14% PB

Procentul de Ca trebuie să fie de 1% din SU a raţiei şi cel de P = 0,7%.

Nu se vor administra bobocilor de raţă nutreţuri destinate puilor de carne pentru că acestea conţin coccidiostatice care sunt toxice pentru ei.

Hrana se distribuie în 5-6 tainuri, după care se reduce numărul la 3-4. hrănirea la discreţie este mai bună pentru că evită supraîncărcarea tubului digestiv.

De la vârsta de 1 lună bobocii pot fi scoşi pe lacuri, iar de la vârsta de 2 luni, în raţia acestora se pot introduce grăunţe ca atare.

În sistemul gospodăresc se administrează amestecuri de uruieli şi nutreţuri verzi sau suculente – consumul specific este de 9 UN/1 kg spor. Dacă se amenajează padocuri în preajma lacurilor, consumul specific va fi redus la 7,8 UN/ 1 kg spor.

Bobocii şi raţele adulte supuse îngrăşării

Carnea de raţă are valoare calorică mare, este fragedă şi conţine multă grăsime. Pentru a se reduce % de grăsime din carne, în nutreţ se va introduce cazeina (100 g/1 tonă de furaj).

Boboci. Îngrăşarea se face până la vârsta de 8 săptămâni, vârstă la care greutatea ajunge la 2-2,5 kg, iar consumul specific este de 2-2,5 kg nutreţ combinat/1 kg spor de greutate.

Nutreţul combinat trebuie să conţină:

– în intervalul 0-2 săptămâni – 2800-2900 kcal EM/kg şi 22% PB

– în intervalul 3-4 săptămâni – 18-17% PB

– după o lună – 16-15% PB

Hrănirea se face la discreţie şi se poate folosi şi nutreţul granulat.

În sistemul gospodăresc:

– în prima parte – uruieli în amestec cu nutreţuri verzi tocate

– în perioada de finisare – doar nutreţ concentrat

Raţe adulte. Se supun îngrăşării toamna. Se foloseşte grăunţele de cereale. În sistemul gospodăresc hrănirea este mixtă în prima fază (grăunţe de cereale şi nutreţuri verzi sau suculente), iar în faza de finisare (2-3 săptămâni) se administrează concentrate la discreţie. Se poate încerca îndoparea.

Apa se asigură la discreţie, precum şi accesul la nisip şi pietriş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here