Clasificarea plantelor legumicole

374

GENERALITĂŢI PRIVIND CLASIFICAREA PLANTELOR LEGUMICOLE ŞI IMPLICAREA ÎN TEHNOLOGIA DE CULTIVARE

Posibilităţi de clasificare a plantelor legumicole sunt multiple, dar vor fi prezentate numai cele care prin importanţa lor ştiinţifică influenţează aspectele practice.

3.1. Clasificarea plantelor legumicole 3.1.1. Clasificarea botanică a plantelor legumicole

Este o clasificare ştiinţifică a plantelor legumicole, deoarece în general speciile din aceeaşi familie botanică prezintă unele caracteristici biologice comune, existând însă şi unele excepţii (tabelul 3.1.).

Cunoaşterea caracteristicilor botanice sub aspect morfologic şi structural au implicaţii practice deosebite:

– au rol important în stabilirea asolamentului, rotaţiei, succesiunii şi asocierii culturilor;

– habitusul plantelor participă la stabilirea schemelor şi distanţelor de înfiinţare a culturilor, precum şi a’unor lucrăfi de întreţinere (susţinerea plantelor, lucrări în verde etc);

– cunoaşterea modului de dezvoltare a sistemului radicular implică aplicarea corectă a irigării, fertilizării şi a unor lucrări de întreţinere la nivelul solului (praşile);

– cunoaşterea caracteristicilor frunzelor plantelor, în special a suprafeţei limbului foliar (pubescentă sau glabră) influenţează stabilirea metodei de udare, a regimului de umiditate precum şi aplicarea corectă a tratamentelor foliare (cu sau fără adeziv);

plantele legumicole din aceeaşi familie botanică au boli şi dăunători comuni, aspect foarte important privind stabilirea şi executarea unor secvenţe tehnologice;

organul vegetativ până la formarea noului organ vegetativ destinat înmulţirii, la speciile ce nu formează seminţe în condiţiile din ţara noastră.

Plantele legumicole se grupează în:

anuale – cuprinzând speciile ce au un număr mic de elemente în seria morfologică a lăstarului şi care parcurg creşterea vegetativă şi generativă într-un singur an (Solanaceae, Cucurbitaceae, Papilionaceae, ridichile de lună, salata, spanacul, conopida, loboda, mărarul, bârnele, pătrunjelul pentru frunze etc);

bienale – sunt speciile al căror ciclu de viaţă se desfăşoară pe parcursul a doi ani. In primul an se formează organele vegetative în care se dapozitează substanţele hrănitoare de rezervă, organele comestibile, î«r în al doilea an se formează tulpinile florale, florile, fructele şi seminţele (organele generative). Din această grupă fac parte: plantele din grupa verzei (fără conopidă), rădăcinoasele (fără ridichea de lună), ceapa, prazul etc. Ceapa este specie bienală (biologic) dar în cultură ceapa cultivată prin arpagic este tratată ca plantă trienală.

multiehale (perene) – specii ce se comportară începutul vegetaţiei ca plante bienale, după care cresc şi fructifică anual, timp de mai mulţi ani (4-15), în funcţie de specie şi modul de dirijare a tehnologiilor. Iarna organele vegetative aeriene pier, perpetuarea speciei se realizează prin organele vegetative subterane în care s-au
depozitat substanţe de rezervă: bulbi, tuberculi, rizomi, stoloni sau rădăcini (sparanghelul, reventul, hreanul, anghinarea, cardonul, măcrişul, ştevia, tarhonul, leuşteanul, ceapa de Egipt, ceapa de tuns, urzica etc).

Importanţa practică a grupării plantelor legumicole după acest criteriu se manifestă în cazurile:

stabilirii structurii asolamentelor legumicole;

stabilirii graficelor de obţinere şi valorificare a producţiei marfa şi a seminţelor;

stabilirii unor verigi tehnologice specifice de cultivare şi de producere a seminţelor.

In legumicultura se mai folosesc în mod curent încă doi termeni, care trebuie bine definiţi:

Perioada de vegetaţie – prin care se înţelege intervarttl de timp de la răsărirea plantelor şi până la prima recoltare şi prezintă importanţă în gruparea soiurilor şi hibrizilor: timpurii, semitimpurii, semitârzii, târzii.

Durata de vegetaţie – reprezintă intervalul de timp cuprins între momentul răsăririi plantelor şi până la încheierea vegetaţiei (recoltare).

3.1.3 Clasificarea plantelor legumicole după organele comestibile

Această clasificare grupează plantele legumicole în funcţie de organele comestibile (legume) pentru care se cultivă şi respectiv maturitatea de recoltare şi consum a acestora.

în cadrul fiecărei grupe întâlnim specii de plante cu durata de vegetaţie diferită şi din familii botanice diferite (tabelul 3.2.).

Clasificarea speciilor de plante legumicole după organele comestibile

Organele comestibile reprezintă scopul în sine al cultivării plantelor, importanţă prezentând în mod deosebit maturitatea de consum, pentru a stabili momentul recoltării în funcţie de destinaţia pe care acestea o au.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here