Idei de afaceri in agricultura

463

Desi multi sunt sceptici cand vine vorba de agricultura, adevarul este ca exista o serie de oportunitati si afaceri profitabile ce pot fi demarate in domeniul agricol. Sa ne gandim putin: populatia planetei creste constant, cererea de produse agricole va fi tot mai mare iar in Romania terenurile agricole zac nemuncite si inca se mai pot cumpara la preturi mult mai mici decat in restul Uniunii Europene. In aceste conditii este usor de inteles de ce agricultura este si va continua sa fie o afacere profitabila pentru cei care au suficient curaj si spirit antreprenorial sa inceapa o afacere in domeniul agricol.

Daca locuiti in mediul rural si lucrati in agricultura sau doriti o ideea de munca la domiciliu care sa implice toti membrii familiei ori pur si simplu doar va bate gandul sa incepei o afacere in acest domeniu, iata mai jos cateva idei care va pot fi de folos in acest sens:

O mini-ferma cu produse ecologice.

Nu are rost sa mai lungim vorba si sa discutam despre cat sunt de sanatoase si cautate aceste produse. Daca va place viata la tara, intr-un mediu patriarhal si natural si mai si reusiti sa produceti legume, fructe, lapte si ale produse agro-alimentare, intr-un mediu natural, curat si fara agenti chimici, nu doar ca veti obtine o masa bogata si sanatoasa pentru propria familie dar puteti chiar sa va fidelizati o baza mica dar robusta din clienti fideli carora sa le desfacere produsele dumneavoastra. Poate ca la inceput primii clienti ii veti gasi din cercul vostru de prieteni.

Oricat ar parea de ciudat pentru multi dintre romani, in Occident exista un adevarat fenomen al reintoarcerii la origini, o serie de fosti oraseni se reorienteaza spre mediul rural, spre stilul de viata ancestral si sanatos. In viitor cererea de produse bio va fi foarte mare iar cine va reusi sa produca cele mai “curate” alimente se va putea bucura de un venit frumusel.

Fructele de padure

Daca locuiti in zona de deal sau aveti posibilitatea sa va luati un teren agricol intr-o astfel de regiune, fructele de padure pot fi o afacere interesanta. E de ajuns sa dati o raita printr-o piata sa vedeti preturile destul de piperate pentru kilogramul de capsuni, afine sau zmeura si asta in conditiile in care cererea pentru astfel de fructe este inca foarte mica in Romania si majoritatea productiei locale merge la export. Anul acesta de exemplu producatorii romani nu au reusit sa-si onoreze comenzile pentru afine si alte fructe de padure venite din Italia, Germania sau Franta.

Cum piata din Romania va ajunge in viitor la un nivel apropiat de cel al pietelor occidentale, si cererea de fructe de padure va creste foarte mult, ceea ce se traduce prin perspective financiare excelente pentru producatorii romani (foarte putini in acest moment) de fructe de padure.

Cresterea prepelitelor/iepurilor/strutilor, etc.

Cresterea unor animale pentru ca in Romania inca nu exista o cerere adecvata in acest moment dar care sunt foarte cautate pe piata externa, este o strategie buna si care tinteste in viitor. Cum spuneam mai sus, Romania este cu cateva decenii in urma tarilor occidentale si asta constituie un avantaj pentru ca vazand ce se intampla afara putem vedea ce se va intampla aici peste 10-20 de ani (si asta nu doar in domeniul agricol), prin urmare putem anticipa miscarile pietei.

Chiar daca produsele de baza (grau, porumb, carne de porc, vin, etc.) vor continua sa fie la mare cautare, sansa celor care isi doresc sa intre in afacerile agricole o constituie inovatia si ineditul. Grau si porum cultiva orice mamaie de la tara, oferta este foarte mare de astfel de produse, e greu sa razbesti pe o piata saturata, insa o productie de…. dulceata de trandafiri sa zicem, poate fi unica in regiune oferindu-va din start o pozitie de semi-monopol.

Contrar parerii unora, agricultura va continua si in viitor sa joace un rol de capatai in economia mondiala pentru ca tot timpul oamenii vor cumpara hrana iar pretul ei va creste direct proportional cu populatia Globului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here