Limpezirea vinului cu clei de peste

444

Limpezirea vinului cu clei de peste, practicata de sute de ani, este, si in prezent, una din cele mai eficiente metode de limpezire a vinurilor albe, sarace in substante tanante.

Cleiul de peste se prezinta sub forma de foi sau fasii subtiri, translucide, incolore sau usor galbui, cu aspect pergamentos, usor sidefat, care, de fapt, sunt parti uscate din vezica unor pesti cartilaginosi (nisetru, morun, cega, somn etc.). Pentru a putea fi folosit, este necesar ca, in prealabil, din el sa se obtina o solutie apoasa de 1%. Sub aceasta forma, poate fi pastrat un timp destul de lung, chiar pana la un an, fara sa-si diminueze proprietatile. De altfel se si recomanda ca solutia sa nu fie folosita imediat, ci dupa un asa-numit „timp de asteptare”.

In mod practic, cantitatea prestabilita de clei de peste se pune mai intai la umectat in apa, aceasta reinnoindu-se de doua-trei ori pentru a indeparta eventualul miros de peste. Foile sau fasiile astfel umectate se destrama cu mana in portiuni cat mai mici. Nu se taie cu foarfeca sau cutitul intrucat cleiul din vecinatatea taieturii se contracta puternic si se disperseaza greu. Dupa operatia de destramare, intreaga cantitate de clei de peste este trecuta intru-un vas in care se adauga vin, de preferinta un vin sanatos si cu aciditate mare. Vasul se lasa in repaus timp de cateva zile la o temperatura de maximum 18°C. Zilnic cleiul se framanta cu mainile, adaugand mereu vin pana ce intreaga masa devine gelatinoasa cu aspect omogen. in acest moment el se trece printr-o sita, confectionata din par de cal sau din fibre sintetice, cu ochiurile de 1 mm2, in vederea separarii partilor insolubile, precum si pentru a facilita dispersarea cocoloaselor. Cleiul, astfel pregatit, se dilueaza cu vin alb pana ce se ajunge la concentratia de 1% si se sulfiteaza cu 200 mg/l SO2. Sub aceasta forma el poate fi utilizat direct, sau poate fi pastrat pentru o folosire ulterioara. in prezent exista firme specializate care comercializeaza cleiul de peste sub forma de solutie gata preparata si direct utilizabila.

Realizarea practica a limpezirii cu clei de peste nu impune efectuarea, in prealabil, a unor microprobe. Tratarea vinului cu 1g/hl poate satisface exigentele unei limpeziri foarte bune si in plus, nu prezinta pericolul supracleirii. Introducerea cleiului de peste in vin se face dupa aceeasi tehnica descrisa la cleirea cu gelatina. Formarea floculelor este rapida, iar dupa 2-3 zile ele se depun la fundul vasului. in functie de marimea vasului si de temperatura de stocare, tragerea de pe depozit se poate face la 8-10 zile de la aplicarea tratamentului.

Limpezirea cu clei de peste, practicata in trecut la vinurile albe, iar in prezent aproape deloc din cauza ca pregatirea solutiei este migaloasa, ar trebui reactualizata, deoarece asigura vinului o limpiditate stralucitoare si este destul de ieftina (cu 1 kg clei de peste poate fi limpezita o cantitate de 1.000 hl vin).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here