Principalele tipuri de filtre utilizate in practica vinicola

596

Prin filtru se intelege un utilaj folosit la separarea fazelor unui sistem dispers pe baza diferentelor de dimensiune intre particulele care formeaza cele doua faze.

Clasificarea filtrelor se poate face dupa mai multe criterii. In functie de regimul de functionare, se disting filtre cu functionare continua si filtre cu functionare periodica (discontinua). In functie de marimea particulelor retinute, filtrele pot fi pentru filtrare conventionala, grosiera, normala (de finisare), sterilizanta, microfiltrare sau ultrafiltrare. in functie de stratul filtrant, criteriul cel mai utilizat la clasificare, filtrele pot fi cu strat filtrant pulverulent, fibros, din tesatura, sub forma de placi sau sub forma de membrane.

Filtrele cu strat filtrant pulverulent, numite si filtre aluvionare sau filtre cu diatomit, sunt indicate la limpezirea vinurilor tinere, tulburi, bogate in substante mucilaginoase si coloizi protectori. Materialul filtrant folosit la aceste filtre este depus initial prin prealuvionare, in strat uniform, pe niste suporturi permeabile. Obisnuit, asemenea suporturi de filtrare sunt formate din site si mai rar din spire, de unde si denumirea de filtre cu site si filtre cu spire. Primele pot avea site plane, dispuse vertical sau orizontal sau o sita cilindrica. La filtrele cu sita cilindrica, numite si filtre cu tambur rotativ, regimul de filtrare este continuu.

Filtrele cu strat filtrant fibros (azbest si celuloza) sunt folosite din ce in ce mai rar, deoarece sunt incomode in exploatare.

Filtrele cu strat filtrant din tesatura sunt folosite mai mult la extragerea vinului din drojdie. Mai sunt denumite si filtre prese, deoarece etansarea elementelor filtrante si a placilor suport se realizeaza prin presare mecanica, hidraulica sau mecano-hidraulica.

Filtrele cu strat filtrant sub forma de placi prefabricate sunt in prezent, utilaje foarte frecvent folosite in industria vinicola. Dintre acestea, o mai larga utilizare au filtrele cu placi patrate, numite si filtre deschise, deoarece marginile placii sunt in contact cu atmosfera. Cele cu placi circulare se mai numesc filtre inchise, intrucât placile sunt acoperite cu un clopot.

Filtrele cu strat filtrant sub forma de membrana, cunoscute si sub numele de filtre pentru microfiltrare si ultrafiltrare, desi au aparut recent, se prezinta intr-o multitudine de forme si tipuri. Dintre acestea se amintesc: filtrele cu membrana plana, filtrele cu cartus filtrant cu membrana microcapilara nepliata sau pliata si filtre cu cartus filtrant cu membrana milipor. in functie de marime, la asemenea filtre se pot monta unul sau mai multe cartuse filtrante formate, la rândul lor, din unul, doua, trei sau patru module.

Filtrele cu decolmatare tangentiala, numite si filtre cu membrana tubulara sau, simplu, „filtre tangentiale” (cross-flow) sunt de mare perspectiva si sunt folosite pentru microfiltrare

Principiul de functionare consta in faptul ca vinul tulbure circula cu mare viteza (curgere turbulenta), prin interiorul membranei tubulare; vinul limpede strabate membrana din interior spre exterior; particulele de tulbureala nu trec prin porii membranei si nici nu se depun pe ea, intrucât sunt antrenate de fluxul de vin in rapida sa circulatie; decolmatarea, care se realizeaza astfel in mod continuu. La functionarea filtrului, pe una din extremitatile membranei tubulare se introduce vin tulbure, iar pe la cealalta se evacueaza „vin concentrat” in particule de tulbureala, numit si retentat; vinul limpede se colecteaza la exteriorul membranei tubulare. Instalatiile moderne de filtrare sunt automatizate iar timpii de filtrare si spalare pot fi programati. Filtrarea vinului printr-o astfel de instalatie este considerata a fi un procedeu ecologic, deoarece nu exista materiale filtrante care trebuie distruse sau aruncate in mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here