MK si tranzitia intreprinderilor agroindustriale la economia de piata

213

Comparativ cu celelalte sectoare ale economiei nationale in sectorul agroalimentar MK a patruns mult mai lent.

Optica de MK in acest sector se implementeaza prin metode si tehnici specifice.

Continuarea existentei unei intreprinderi presupune un schimb permanent de produse sau servicii cu alte intreprinderi, institutii sau persoane din mediul inconjurator.

Conditile de regularizare a acestor schimbari se afla atat in inteiorul firmei (reprezentand asigurarea productiei) cat si in afara acesteia, in numeroasele modificari externe independente afectand pietele pe care se desfac produsele pentru supravietuire.

Pentru a desfasura o activitate profitabila in conditile competitivitatii specifice economiei de piata intreprinderile agroindustriale trebuie sa fie receptive la semnalele si cerintele mediului extern, sa dispuna de o inalta capacitate de adaptare la schimbari si de flexibilitate in mecanismul de functionare.

In esenta intreaga lor activitate urmeaza a fi conceputa si desfasurata intr-o noua viziune de MK.

Potrivit acestei conceptii orice activitate economica rebuie indreptata in directia satisfacerii cerintelor efective si potentiale ale consumatorilor cu maxima de eficenta.

Punctul de plecare in desfasurarea unei activitatii economice intr-o economie de piata trebuie sa-l constituie cercetarea nevoilor de consum, a perspectivelor acestora, in plus finalizarea activitatii firmelor nu se va limita la vanzarea produselor ci va include si urmarirea nivelului de satisfacere a nevoilor pt care au fost concepute.

Orientarea strategica a firmelor agroindustriale moderne reprezinta o caracteristica a politicii de MK a acestora.

Politica de MK incorporeaza un set de strategii adecvate conditilor concrete in care firma isi desfasoara activitatea, in vederea atingerii obiectivelor propuse.

Finantarea unui asemenea efort complex de proportii si de durata este decisiv conditionata de implementarea la nivelul tuturor verigilor sectorului agroalimentar si al firmelor agroindustriale a unei noi aptitudini de MK de raportare a tuturor activitatilor acestora, la cerintele pietei (ale consumatorilor) deci sunt factori de baza ce constituie premise esentiale pt aplicarea MK: existenta firmelor agroindustriale ca agenti economici si piata agroalimetare.

MK se afirma in sfera relatilor dintre firme si piata, fara a fi ignorate celelalte componenete ale vietii economico-sociale ce alcatuiesc macromediul firmei.

Esenta si functile MK in sistemul agroalimentar sunt aceleasi ca ale MK de baza.

raportata in mod corespunzator la specificul tranzitiei, MK poate devenii un factor dinamizator al schimbarilor, putand accelera procesul de adaptare a firmelor din sectorul agroalimentar la exigentele economiei de piata.

Pentru indeplinirea unui asemenea rol activitatea de MK trebuie sprijinita si in acelasi timp corect directionata.

Sunt cateva prioritati in aceasta privinta:

completarea cadrului legislativ institutional care sa promoveze si sa stimuleze activitatea firmelor agroindustriale prin prisma MK.

pregatirea specialistilor de MK.

crearea structurilor organizatorice adecvate implementarii MK.

restructurarea activitatii firmelor in concordanta cu cerintele MK in sensul revederii profitului, a nomenclatorului de produse si a destinatiei acestora pornindu-se de la pozitionarea fiecarei firme in cadrul pietei.

Implicarea MK agroindustrial in formarea si organizarea pietelor produselor agroalimentare din Romania este marcata in aceasta perioada de anumite limite specifice legate de infrastructura, de lipsa de pregatire si informare a firmelor a firmelor in vederea abordarii problemelor de piata.

In ceea ce priveste limitele legate de infrastructura (retele de comunicatii care deservesc economia nationala nu sunt adecvate cerintelor actuale privind transportul produselor agroalimentare.

Nici caile ferate si nici soselele nu permit efectuarea unor transporturi rapide pe distante mari afectand astfel costurile de MK.

In firmele agroindustriale trebuie sa se realizeze o adaptare a productiei la cerintele pietei si sa se asigure desfacerea produselor in conditii de rentabilitate.

Activitatea de MK a firmelor agroindustriale trebuie orientata in urmatoarele directii:

studierea pietei in vederea obtinerii informatilor necesare fundamentarii deciziei

programarea productiei pt satisfacerea cererii si utilizarea completa a capacitatilor de productie

promovarea produselor pt stimularea cererii si sporirea vanzarilor

distribuirea produsului pt a-l pune la dispozitia cumparatorului acolo unde si cand doreste acesta sa-l cumpere

acordarea unei atentii sporite controlului de calitate

organizarea eficenta a operatiunilor de depozitare, sortare, ambalare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here