Principalele particularitati tehnico-economice ale agriculturii

272

1. O prima particularitate a agriculturii, care o deosebeste de celelalte ramuri ale productiei materiale, o constituie folosirea pamantului ca principal mijloc de productie, fara existenta pamantului, productia agricola fiind de neconceput..

2. O alta particularitate a agriculturii este reprezentata de utilizarea in procesul de productie a organismelor vii (plantele si animalele), care sunt considerate drept adevarate „masini vii“.

Ca mijloace de productie, animalele prezinta anumite particularitati, cum ar fi:

–animalele pot fi folosite succesiv, atat ca mijloace de munca, obiecte ale muncii si bunuri de consum;

–pentru asigurarea reinnoirii efectivului si implicit pentru continuitatea productiei, se impune necesitatea mentinerii unui anumit numar din efectivul de animale, corespunzator conditiilor naturale de reproductie, specifice fiecarei specii de animale;

–uzura animalelor nu incepe din momentul in care acestea se folosesc ca mijloace de productie, ci mult mai tarziu, corespunzator curbelor biologice ale productiei;

–animalele nu pot fi supuse unor inlocuiri partiale, cum se procedeaza la alte mijloace de productie (masini, constructii, cladiri), de aceea durata de folosire a acestora este determinata de legile biologice specifice fiecarei specii. Dupa ce durata de exploatare (folosire) a trecut, animalele „uzate“ sunt reformate si se inlocuiesc cu altele noi.

3. O alta particularitate se refera la sintetizarea si transformarea energiei cinetice a soarelui in energie potentiala, proces care are loc pe baza fotosintezei din plantele verzi. Animalele retransforma plantele, utilizate ca hrana, in materie organica necesara alimentatiei omului.

4. Procesul de reproductie economica se impleteste in mod intim si permanent cu procesul de reproductie biologica (naturala).

5. Ca urmare a reproductiei biologice, o parte din produsele finite, obtinute in cadrul unui ciclu de productie, reprezinta mijloace pentru reluarea unui nou ciclu de productie.

6. In agricultura, procesul de productie si rezultatele obtinute, sunt inca sub influenta directa sau indirecta a factorilor naturali.

7. In agricultura exista o neconcordanta intre timpul de productie si timpul de munca necesar pentru realizarea productiei agricole.

8. In agricultura, alocarea cheltuielilor de productie se face treptat, in ritmul cerut de procesul biologic, iar recuperarea lor se face, de regula, o singura data, in momentul recoltarii si valorificarii produselor.

9. In cadrul aceluiasi proces de productie, pe langa produsele principale se obtin si cantitati insemnate de produse secundare.

Produsele secundare obtinute prezinta importanta, in primul rand, pentru hrana animalelor (paie, pleava, vreji de leguminoase, coceni de porumb, etc.) si ingrasarea terenurilor agricole (gunoiul de grajd) iar in al doilea rand, ca materie prima pentru ramurile neagricole (industria hartiei, pielariei, zaharului, bunurilor de consum etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here