Cresterea fazanilor

617

Fazanii sunt pasari deosebit de frumoase, iar carnea lor este folosita in restaurantele de lux din intreaga lume. Fiind adaptat la clima din tara noastra si fara multe pretentii, fazanul poate fi crescut alaturi de alte pasari de curte. Tarile vest-europene solicita fazani pentru vanatoare sportiva, repopulare si consum. In ceea ce priveste investitia, aceasta nu este foarte mare, deci cresterea fazanilor este o optiune avantajoasa pentru cei care doresc sa se implice in cresterea pasarilor.

Cresterea fazanilor necesita un adapost pentru pasari, iar acesta poate fi din caramizi, lemn sau beton. Cand nu se afla in perioada propice reproducerii, fazanii pot fi tinuti in crescatorii comune. Cand perioada de inmultire se apropie, fazanii sunt mutati in voliere mici – custi pentru cuib. Fazanii masculi sunt agresivi si se lovesc cu ciocul de gardul de sarma. De aceea, se recomanda acoperirea volierelor cu plastic, tabla sau rogojina.

Cresterea fazanilor se poate realiza in trei feluri:

Crestere naturala  – este sistemul in care ecloziunea se realizeaza natural, cu closca, oua si pui care cresc alaturi de closca 60-90 de zile de la ecloziune.
Crestere in captivitatea – sistemul semi – intensiv care presupune un mascul, 6 femele si voliere incapatoare.
Crestere intensiva – aici se aplica sistemul de crestere pentru toata perioada vietii economice a pasarilor. Fazanii sunt mereu inchisi in voliere si adaposturi. Pentru a obtine puii, se foloseste clocitul si incubatia artificiala.

Inainte de reproducere, fazanii au nevoie sa fie hraniti si ingrijiti corespunzator, pentru a se inmulti la potentialul lor maxim.  Pe timpul iernii, este bine ca fazanii sa fie adapostiti in sopronuri, care sa aibe tufisuri in care pasarile s-ar putea ascunde, cat mai aproape in asemanare cu mediul lor natural. Inainte de adapostirea lor in voliere, este indicat ca fazanii sa fie vaccinati cu antipestos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here