Daca vorbim despre o pasare care traieste in grupuri in orase mari si este hranita cu cereale, porumb sau paine oferita de catre om, cu siguranta ne gandim la porumbel.

Cele mai intalnite specii sunt cele domestice si provin din Asia si Africa. In habitatul lor natural, porumbeii traiesc în zonele montane, unde se reproduc si isi cresc puii. Porumbeii urbani s-au domesticit si traiesc in perechi.

Porumbeii au trait alaturi de om inca din cele mai vechi timpuri. In Roma a fost incurajata cresterea lor si ii puteai vedea agatati la tarabele din piete. Au fost folositi ca aliment sau ca mesageri.

In prezent, exista multe persoane pasionate de cresterea porumbeilor, numite columbofili. In locuri precum Belgia si zone din nordul Europei, columbofilia este considerata a fi sport national. Competitiile au aparut ca rezultat al muncii de mesageri a porumbeilor, inainte de inventarea telegrafului sau a radioului.

Cand vine vorba despre cresterea porumbeilor, primul lucru care trebuie luat in calcul este adapostul pentru acestia.  Este nevoie de un adapost compartimentat, iar fiecare compartiment va avea cuibare. Fiecare cuibar va fi locuit de cate o pereche de porumbei.

Timpul ideal pentru a incepe reproducerea, este  luna martie. Se incepe cu pregatirea porumbeilor, care, in momentul imperecherii, trebuie sa fie intr-o forma perfecta de sanatate si vigoare. Acest lucru se obtine prin furnizarea elementelor necesare. Acestea sunt: o dieta buna formata din diferite cereale, grau, porumb si mazare. De două ori pe saptamana, porumbeii pot fi hraniti cu seminte de canepa si de canola. Pana in perioada propice imperechierii, femelele si masculii sunt tinuti in compartimente separate. Cand insa se apropie perioada reproducerii, porumbeii au manifestari vizibile in aceasta directie: isi aleg cuibul si isi cheama femela acolo. Femela depune primul ou in termen de 10 zile de la imperechere, in jurul orei 19:00, iar al doilea ou, dupa aproximativ o zi si jumate, in jurul orei 14:00. Dupa 17 zile, apar puii de porumbel. Ouale sunt clocite atat de porumbel, cat si de porumbita. Masculul cloceste in intervalul 10:00-16:00, iar femela in restul zilei si noaptea.

Cand ies din ou, puii au un asfect fragil din cauza pufului embrionar cu care sunt acoperiti, si care in 6-8 zile, va fi inlocui cu pene. La inceput, puii au ochii inchisi si ii vor deschide cand vor avea deja 5-6 zile de viata. Porumbeii parinti sunt stimulati de piuitul si miscarile puilor pentru a-i hrani. Prima hrana a puilor este pasta laptoasa, numita lapte de porumbel. In primele doua saptamani de viata, porumbeii pui sunt hraniti cu graunte din gusa parintilor si cantitati tot mai mici de „lapte de porumbel”. Dupa aceea, puii primesc graunte inmuiate in apa.

In aprozimativ 3 saptamani, puii ajung de la 20-25 grame la 200-300 de grame. La aproximativ o luna de la iesirea din ou, porumbeii parasesc cuibul si se hranesc singuri.

Este foarte important ca hrana porumbeilor sa fie asigurata in mod constant de catre crescator, pentru ca acestia sa isi poata hrani corespunzator pui, iar acestia, la randul lor, sa invete sa manance mai repede, urmand exemplul parintilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here