Plan de afaceri ferma de capre

695

Ferma de capre se poate dovedi o afacere de familie extrem de profitabila.

Nu vom intra acum in detalii cu privire la proprietatile nutritive si medicale ale laptelui si carnii de capra, cu siguranta v-ati interesat despre acest aspect inainte de va gandi sa incepeti o afacere in acest sens. Vom vorbi insa de costuri si de profit, precum si de perioada de amortizare a investitiei.

Iata cum arata planul unei ferme de caprine si care sunt cifrele despre care vorbim.

 1. Motivarea afacerii
 2. Prezentarea afacerii
 3. Prezentarea produselor
 4. Concurenta
 5. Piata
 6. Clientii/segment de piata
 7. Personalul
 8. Cadrul legislativ
 9. Sediu/punct de lucru
 10. Furnizori/ parteneri
 11. Management si organizare
 12. Marketing
 13. Financiar
 14. Motivarea afacerii

Caprele nu se bucura de aceeasi popularitate in randul fermierilor precum oile si vacile. Si asta desi laptele de capra are multe beneficii:

 • Se digera mult mai usor decat laptele de vaca;
 • Are un nivel redus de grasimi si de aceea este recomandat in curele de slabire;
 • Este foarte hranitor si ajuta la regenerarea sistemului nervos;
 • Este mult mai bogat in calciu decat laptele de vaca;

Productia de lapte de capra este de 2-3 ori mai mare decat cea de lapte de oaie. Caprele se hranesc mai usor, sunt mai longevive si au laptele mult mai nutritiv.

 1. Prezentarea afacerii

Efectivul ideal este de 70 de capre din rasa Carpatina. Nu este recomandat un efectiv mai ridicat, pentru ca productivitatea vas cade considerabil. Ideala este cresterea in stabulatie libera. De la o capra se pot obtine, de regula, 3-4 iezi fatati de doua ori pe an, aproximativ 50 kg de branza pe an si 270- 300 litri de lapte.

 1. Prezentarea produselor

Capra furnizeaza 3 produse: lapte, branza si carne. Preturile sunt urmatoarele:

Produs Pret
Lapte 3-5 lei/ litru
Branza 15- 30 lei/ kg
Carne 20 lei/ kg

 

 1. Concurenta este reprezentata de cateva firme medii si mari, care au dezvoltat parteneriate de livrare catre anumite supermarketuri si hypermarketuri. Tinta este insa reprezentata de magazinele mici si targurile de desfacere ale produselor traditionale.
 2. Piata este in continua expansiune, gratie mediatizarii constant a calitatilor branzei si laptelui de capra.
 3. Clientii/ segmentul de piata

Clientii sunt persoane cu venituri peste medie, cu un nivel ridicat de educatie, care au inteles importanta alimentatiei in mentinerea sanatatii.

 1. Personalul este alcatuit din administratorul afacerii, contabil, 2 muncitori specializati in productia de branza si un medic veterinar. Salariile sunt urmatoarele:
Functie Salariu
Administrator 2000 lei
Muncitor 1500 lei
Medic 1800 lei
Contabil 1700 lei

 

 1. Cadrul legislativ este identic cu al oricarei afaceri care are ca obiect de activitate cresterea animalelor.
 2. Sediul/ punct de lucru este reprezentat de o stana dotata corespunzator. Deoarece pasunile sunt cultivate, stabulatia dureaza doar cat timp este zapada, adica aproximativ 120 de zile pe an. Iezii au un spatiu special amenajat, in care au o temperatura constanta de 20°C, in primele zile de viata.Ulterior, temperatura se reduce la 15°C.
 3. Furnizori/ parteneri

Spre deosebire de alte tipuri de afaceri, in aceasta exista un singur tip de furnizori: cei de la care sunt cumparate primele capre.

 1. Managementul si organizarea sunt centrate pe procesul de desfacere. Acesta este o etapa obligatorie in obtinerea succesului.
 2. Marketing

Pentru a castiga increderea clientilor, produsul este personalizat. Sloganul este: ‘’Bun, sanatos si hranitor’’. Va fi creat si un site, unde doritorii pot comanda produse direct de la sursa.

 1. Financiar

Principala sursa de venit este vanzarea iezilor si a branzei. Din valorificarea branzei, se obtin 1 260 000 lei, in conditiile in care, pentru obtinerea unui kg de telemea, este nevoie de 5-6 litri de lapte.

Anual, de la fiecare capra rezulta 120 kg de branza. Din cei 120 de iezi, a cate 10 kg fiecare, se obtin 2400 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here