Consecventa in columbofilie

104

In fiecare zi la fel de mult. Probabil ca asa ar suna unul dintre cele mai importante lucruri intr-o crescatorie. Sa faci mereu lucrurile asa cum trebuie, zi de zi, saptamana de saptamana, luna de luna, chiar daca nu ai prea mult chef uneori. Vreau sa vorbim astazi despre consecventa, perseverenta si pana la urma o rutina care ar trebui sa apara in crescatorie.

Acest sport este foarte greu, dupa parerea mea, pentru ca sunt atat de multe lucruri care conteaza si care au fiecare rolul lor in obtinerea performantelor, plecand de la hranire, curatenie, tratamente, cotet si pana la pene, motivatie, etc. Daca ma gandesc bine, este vorba doar de vreo 15 zile. Cam atat dureaza concursurile. 15 zile in care speri sa prinzi un loc pe podium, o clasare buna, o norma buna, si in final sa ai un an mai bun ca anul trecut. Doar in concursuri se vede valoarea si munca da roade, in concurs se vede cine face treaba cum trebuie. In afara de asta, e vorba bineinteles de munca care trebuie facuta in cele 350 de zile in afara zilelor de concurs, munca care defapt face diferenta. Poate crezi ca e de ajuns sa dai maximul pentru porumbei doar in timpul sezonului de vara, in timpul concursurilor, dar eu cred ca nu e de ajuns. Trebuie sa te ocupi 365 de zile pe an.

Imi place sa fac conexiunea cu scoala, se intelege mai bine ce vreau sa spun. Asa e si la scoala, ca si in columbofilie, vrei sa iei locul I, sa fi premiant, dar pana sa ajungi acolo e mult de munca. In fiecare zi trebuie sa iti faci temele, sa inveti, sa te pregatesti. Sunt o gramada de materii la care trebuie sa iei note cat mai mari. Toate lucrurile mici se aduna in final si obtii un rezultat in functie de cat ai muncit. Cu fiecare nota, cu fiecare medie, cu fiecare materie. Se sfarseste anul si se trage linie. Asa si cu porumbeii, cand se termina concursurile tragem linie. In fiecare zi trebuie sa facem lucrurile care trebuiesc facute. De multe ori parca nu am chef sau sigur gasesc ceva de facut, sau nu am timp, dar daca lucrurile merg asa si se transforma in neglijenta, sunt sigur ca incep sa dau inapoi. Si nu e bine. Nu spun acum ca trebuie sa dam totul pentru porumbei, imi plac mult porumbeii, dar nu sunt sclavul lor, ce vreau sa spun este ca in fiecare zi trebuie sa ne facem timp pentru porumbei, timp in care sa le acoperim pe toate, de la lucrurile mici si nu foarte importante, la cele importante. Depinde ce dorim sa facem, performanta sau doar de placere, si asta conteaza.

Porumbeii se obisnuiesc si le place sa aiba un program in fiecare zi, chiar si cu ore fixe, dar nu cred ca este un lucru obligatoriu, cred ca se poate si fara un program bine stabilit. Oricand se poate sa obti rezultate, un singur lucru conteaza, sa fi pregatit. Faci lucrurile consecvent, faci mereu cat poti de mult din ce crezi ca trebuie si ca e bine sa faci, inveti si aplici lucruri noi si rezultatele pot sa apara. Trebuie sa fi mereu pregatit, si crescatorul si porumbeii pentru ca oricand poti sa ai o sansa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here