Pocesul tehnologic la capsuni, comercializarea, depozitare, transport

98

Pocesul tehnologic la capsuni, comercializarea, depozitare, transport

Capsunele nu mai evolueaza in coacere dupa recoltare, ele raman exact in stadiul in care au fost culese.
Datorita continutului mare in apa, capsunele sunt fructe foarte perisabile. Mai ales in conditii cu umiditate excesiva, capsunele devin sensibile la mucegaiuri si putregaiuri.
Acest neajuns poate fi eliminat prin utilizarea unor ambalaje corespunzatoare, cum ar fi cutiile din plastic.
Fructele destinate consumului direct in stare proaspata se culeg cu tot cu caliciu, acesta se indeparteaza daca fructele urmeaza a fi procesate.

Fructele folosite la fabricarea cãpsunilor în conservã, sunt fructele provenite din oricare soi de capsuni de culturã, ajunse la maturitate, proaspete, întregi, curate, sãnãtoase, curãtate de pãrtile exterioare; trebuie sã îndeplineascã cerintele de calitate si sigurantã alimentarã pentru fructe proaspete prevãzute de reglementãrile în vigoare.

Spatiile în care se fabricã cãpsunile în conservã, incluzând instalatiile si echipamentele aferente, trebuie sã îndeplineascã cerintele de igienã alimentarã, iar personalul sã îndeplineascã cerintele de sãnãtate si calificare, stabilite prin reglementãrile în vigoare.

Ambalajele de transport trebuie sa asigure integritatea produsului, sa fie curate, uscate, în stare buna. Aceste ambalaje pot fi confectionate din lemn, carton, folie termocontractibila, sau alte materiale care trebuie sã corespundã reglementãrilor în vigoare.

Etichetarea si marcarea produselor finite se face prin înscrierea tuturor informatiilor necesare, astfel încât consumatorul sã fie informat corect la momentul cumpãrãrii.

Cãpsunile se conservã într-unul din urmãtoarele medii lichide:

(a) Apa sau amestecul format din apã cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care predominã apa.

(b) Amestecul format din apã cu suc de cãpsuni, cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care sucul/sucurile detin o pondere mai mare de 50% în volum.

(c) Suc de cãpsuni, sucul unui fruct compatibil cu cãpsunile sau un amestec de sucuri din fructe.

Transportul produsului trebuie sa se faca cu vehicule curate, acoperite, în conditii care sa asigure integritatea ambalajelor, mentinerea calitatii produselor si protectia contra razelor solare sau a înghetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here