Hranirea gainilor producatoare de oua pentru incubatie

97

La aceasta categorie sunt mai importanti aminoacizii esentiali si vitaminele.

Consumul de hrana se realizeaza dependent de:
– programul de lumina – are un maxim dimineata si dupa-amiaza
– greutatea pasarilor
– intensitatea ouatului

Daca furajarea este la discretie creste consumul voluntar de hrana chiar cu pana la 10% in cazul nutreturilor granulate, ceea ce duce la ingrasarea pasarilor (mai ales la rasele grele) cu influenta negativa asupra productiei si calitatii oualor.

Este necesara hranirea restrictionata, restrictie care poate fi de ordin:
– cantitativ – administrarea furajului 2 ore dimineata si 2 ore seara (prin limitarea accesului gainilor la sursa de furajare), conditii in care se vor stabili normele zilnice in functie de rasa si intensitatea ouatului;
– calitativ – administrarea la discretie a unui nutret cu nivel energetic mai redus sau includerea in nutretul combinat a unor furaje cu continut celulozic mai ridicat, cu conditia ca ratia sa fie echilibrata proteic.

Deoarece cerintele de substante nutritive se modifica in functie de temperatura, este foarte greu de aplicat sistemul restrictionat.

La rasele usoare, consumul mediu zilnic este de 114 g nutret combinat, cu variatii intre 90-128 g.

La rasele mixte consumul este mai mare cu 6-10%.

La rasele grele consumul este de 145 g, cu variatii intre 115-165 g.

Este important ca pe parcursul cresterii pasarilor sa se verifice prin sondaj evolutia greutatii acestora pentru a vedea daca se produce ingrasarea.

Tineretul de inlocuire

Cea mai importanta perioada pentru ca pasarile sa atinga greutatea optima (la 24 saptamani rasele usoare si 26 saptamani rasele grele) si maturitatea sexuala este intervalul 0-8 saptamani. Maturitatea fiziologica se dobandeste la 40 saptamani.

Nutreturile combinate pentru puicute trebuie sa contina 20% PB si se administreaza la discretie, avandu-se in vedere continutul in vitamine (A, D3, E, complexul B).

Intervalul 0-8 saptamani – nutretul combinat trebuie sa aiba 2100 kcal EM/kg si 20-21% PB.

Intervalul 9-13 saptamani – nutret cu 2700 kcal, 16% PB cu un continut de lizina de 1-0,8-0,7%.
Se poate practica si hranirea restrictionata.

Limitarea nivelului energetic se face prin introducerea in ratie a furajelor celulozice (maxim 10% din ratie) – tarate, faina de fan. Restrictionarea calitativa vizeaza niveluri proteice mai reduse: 18% in intervalul 0-8 saptamani si 14% dupa 8 saptamani.

Alte metode de restrictie
– administrarea zilnica a furajului in proportie de 80% din consumul la discretie;
– administrarea la discretie a furajului din doua in doua zile (se reduce consumul cu 14%);
– administrarea apei din doua in doua zile (se reduce consumul cu 30% si scade continutul de grasime din muschi si intarzie maturitatea sexuala cu pana la 4 saptamani).

Furajarea restrictionata duce la scaderea G corporale a puicutelor cu 200 g, intarzie ouatul cu 3-4 saptamani si reduce consumul de nutret combinat pe intreaga perioada cu 3-4 kg.

De la varsta de 8 saptamani, suplimentar, se pot introduce graunte de cereale si nisip sau pietris pentru a favoriza digestia.

In sistemul gospodaresc se administreaza si verdeturi, situatie in care se vor scoate din amestec faina de lucerna si suplimentele minerale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here