Usturoiul chinezesc in scadere de pret si in 2018

16

Marirea productiei, de catre China a usturoiului, in sezonul 2017 si excesul de productie in depozite a creat presiuni pe piata mondiala, ceea ce a condus la scaderea preturilor la nivel mondial. Astfel, analistii nu prognozeaza o crestere a preturilor la usturoi pana la recolta din sezonul 2018.

Exportul excesiv de usturoi chinezesc, in perioada anilor 2015-2016, a facut ca producatorii din intreaga lume sa mareasca suprafetele cu aceasta cultura. Tot mai multi producatori, care anterior se specializau in recoltarea legumelor s-au reorientat catre producerea usturoiului.

Ca urmare, in 2017 s-a produs primul esec pe piata mondiala de usturoi – a declarat un comerciant chinez intr-un interviu acordat unei Retele globale de fructe si legume.

„A inceput noul sezon pentru usturoi. Pe piata este, deja o cantitate mare de usturoi din tari precum Dominica, Pakistan si Bangladesh. Aceasta va duce la o scadere a preturilor de export pentru usturoiul chinezesc. Preturile mai mici vor conduce la o crestere a numarului de comenzi si vor stimula nu numai exporturile, ci si o crestere suplimentara a productiei”, au avertizat expertii chinezi.

Timp de multi ani, usturoiul chinez este solicitat in intreaga lume. Volumul exporturilor pe pietele din Asia de Sud-Est este cel mai mare, iar in Europa – cel mai mic.

„In prezent, depozitele de usturoi sunt pline. Astfel, este putin probabil ca politicile protectioniste ale mai multor tari care incearca sa-si protejeze producatorul sa aduca efectul dorit. Preturile de export pentru usturoi vor continua sa scada. Perspectivele pentru urmatorii doi ani nu pot fi numite optimiste. Producatorii nostri de usturoi ar trebui sa reduca suprafetele de productie, in caz contrar, situatia va duce la un colaps la nivel mondial”, scrie mass-media chineza.

Usturoiul chinez este exportat in principal sub marca nationala prin portul Qingdao. Principalii importatori sunt America Centrala si de Sud, Asia de Sud-Est si Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here